NOU: se poate plati si cu Google Pay si Apple Pay!

Ghid pentru comandarea tiparelor

Marimi europene: Toate tiparele McCall’s, Butterick si Vogue contin marimile americane (de ex. marimea 10). In tabelul cu masuratori gasiti echivalentul masurilor europene.

Tiparele vin in mod normal in 2 game de marimi - de ex. (6-8-10-12) si (14-16-18-20). La tiparele Burda toate marimile vin intr-un singur plic.

Cind comandati un tipar, nu uitati sa mentionati marimea si numarul tiparului. De preferat este sa scrieti codul intreg al produsului (de ex. M6389 CCE). Unele tipare pot avea o marime care se repeta ( de ex. marimea 12 este inclusa in ambele game de marimi) si daca mentionati doar marimea 12 pe comanda, noi va trebui sa ghicim care este tiparul cu marimile de care aveti nevoie.

Comanda

Asigurati-va ca datele date de dvs (nume, adresa, cod produs) sunt scrise corect cand faceti comanda pe site.

Informatiile de pe spatele plicului unui tipar

Stilul, numarul (codul), marimea si pretul tiparului.

Tabele detaliate cu categoriile de marimi, tipul de imbracaminte si o explicatie amanuntita despre silueta, detalii pe care nu le gasiti in schita sau in alte instructiuni aflate in interiorul pliculului.

Masurile corpului: Fiecare tipar are un anumit adaos la dimensiunile corporale, care se numeste adaos de comoditate, care va permite o miscare fara limitari, fara ca haina sa fie incomoda. In afara de aceasta, exista si rezerva de design care, pe langa adaosurile de comoditate, asigura suplimentar obiectului dvs de imbracaminte o forma placuta.

Accesorii: toate accesoriile obligatorii si optionale cu marimile si cantitatile recomandate de producator (ex: nasturi, fermoare etc).

Materiale: sugestii pentru materialele care sunt cele mai potrivite pentru designul tiparului respectiv.

Materialul potrivit pentru obiectul de imbracaminte respectiv: Daca tiparul este sau nu compatibil pentru materiale cu dungi sau carouri, . Cind aceste materiale sunt compatibile cu tiparul, veti vedea mesajul : “Fara reserve de coasere pentru dungi si carouri. Plusul de material de care aveti nevoie variaza in functie de designul materialului.

Metrajul: Marimile sunt in partea de sus a tabelelor. Tipul de imbracaminte este chiar deasupra notelor despre latimea materialului, incluzand suprapunerile, captuseala, sublinierile si ornamentele pentru fiecare versiune.

Largimea in partea de jos: aceasta masuratoare ne arata circumferinta tivului (pt. rochii, fuste, paltoane etc.) sau circumferinta cracului la pantaloni.

Lungimea finala a spatelui si lateralelor: aceste lungimi sunt folosite ca punct de plecare pentru ajustarea lungimii tiparului.

Vedere din spate: aceste desene ilustreaza stilul si felul in care se construiesc detaliile pentru toate versiunile de design incluse.

Stretch Gauge: O metoda de masurare pentru verificarea cantitatii de elastan din material. Materialul trebuie sa se intinda pina la capatul GAUGE pentru a fi compatibil cu un tipar pentru tricotaje.

Ce se afla intr-un plic de tipar

 • Ghidul de croit dupa tipar contine:
 • - Grafica de stil si vederile
 • - Grafica dupa care se taie materialul
 • - Piese de tipar
 • - Ghid de croit
 • - Masuratorile complete pentru toate marimile (bust, talie, sold si lungimea spatelui)

Ghid de cusut pas cu pas

Tiparul propriu-zis

Tipare cu marimi multiple

Mai multe linii de decupare sunt indicate pe tiparele cu marimi multiple. Linia neintrerupta de la exterior reprezinta cea mai mare marime iar celelalte linii punctate reprezinta locul unde se decupeaza pentru marimile mai mici. Mai puteti gasi o linie de taiere pentru o variatie de stil. Toate cusaturile au asigurati 15 mm pentru imbinare, tiv etc (direct pe tipar). Linia de cusatura nu este trasata separat, in general, la tiparele cu marimi multiple.

Acest simbol, ne indica bustul, linia taliei si masurile soldului la obiectul vestimentar respectiv.

Alte informatii folositoare

Aceste simboluri apar pe paginile catalogului Vogue si pe plicurile tiparelor Vogue.

Aflati-va forma corpului, ajutandu-va de informatiile de mai jos si folositi

diagrama pentru a selecta ce fel de imbracaminte va avantajeaza. Daca va alegeti stilul imbracamintii in functie de forma corpului atunci si ajustarile pe tipar vor fi mult mai putine sau inexistente iar haina va cadea perfect pe forma corpului dvs.

TRIUNGHI– bust mic si/sau umeri ingusti cu solduri/coapse pline

TRIUNGHI INVERSAT – bust proeminent si/sau umeri largi cu solduri inguste

DREPTUNGHI – echilibrat sus si jos, dar fara talie definita

CLEPSIDRA – cu forme simetrice sus si jos si o talie pronuntata

Grade de dificultate

Foarte usor

Asteptati-va la detalii limitate de constructie, cusut de mana foarte putin si foarte putine probari (de croitorie).

Usor

Tipare usor de cusut dar cu mai multe detalii decat la categoria Foarte Usor. Aceste tipare sunt perfecte pentru cei care au notiuni de croitorie limitate sau pentru cei care nu au prea mult timp la dispozitie. Asteptati-va la o gama larga de proceduri de cusut – vor fi mai multe detalii acolo unde este o tehnica simpla si mai putine detalii acolo unde este o tehnica complicata.

Mediu

Aceste tipare sunt cele mai bune daca aveti mai mult timp de cusut si mai multa experienta in croitorie. Asteptati-va la tehnici provocatoare de design, croitorie si detalii: mai multe pliuri, mai multe cusaturi decorative, mai multe butoniere etc.; mai multe probe si constructie interioara: suprapunere, subliniere, captuseala si o varietate mai mare de material.

Avansat

Aceste tipare sunt pentru cei care sunt pasionati de croitorie. Asteptati-va la forme complicate, constructii ascunse, detalii, coaserea partilor interioare a imbracamintii, cusut fin de mana pe alocuri, drapaje. Probatul este adeseori mai exact. Cea mai mare varietate de materiale.

Alegerea marimii corecte

Masuratori exacte:

 1. Bust - in jurul celei mai voluminoase parti a bustului
 2. Piept – in jurul pieptului, deasupra bustului, sub brate
 3. Talie – in jurul taliei
 4. Sold – in jurul celei mai voluminoase parti a sodului
 5. Lungimea spatelui: de la baza gitului pina la talie
 6. Inaltime – masurati (fara incaltaminte) cu spatele la un perete

Nu uitati:

Marimile listate nu sunt neaparat aceleasi cu marimile pe care le gasiti in magazine. Este foarte important sa masurati corect corpul si sa selectati marimea potrivita pentru ca hainele croite sa se aseze bine.

Sfaturi:

Unele tipare de la Butterick, McCall’s si Vogue sunt acum disponibile cu piese separate de tipar pentru cupa (Misses A/B, C,D), indicatie pe care o gasiti pe plicul tiparului sau in catalog.

De obicei, tiparele sunt facute pentru cupa B. La cupa A sau B ar trebui sa va folositi de marimea bustului pentru a alege marimea corecta de pe tipar. La cupa C sau mai mare, ar trebui sa va folositi de marimea pieptului pentru a alege marimea corecta. Acest lucru va

asigura ca haina va sta foarte bine pe partea superioara a corpului.

- Bustul poate fi ajustat pentru o cupa mai mare.

- Daca masuratorile piptului sau bustului cad intre doua marimi, structura osoasa va fi factorul determinant pentru alegerea marimii corecte. Alegeti o marime mai mica pentru un corp cu o structura osoasa mai putin proeminenta si o marime mai mare pentru un corp cu o structura osoasa proeminenta.

Va trebui sa tineti cont si de genul de imbracaminte atunci cind alegeti marimea unui tipar.

Pentru rochii, bluze, jachete, sacouri alegeti marimea cea mai apropiata de marimea bustului sau marimea pieptului.

- Ajustati tiparul la talie si solduri daca este nevoie.

- Pentru fuste, pantaloni, pantaloni scurti si fuste-pantalon alegeti marimea cea mai apropiata de marimea taliei. Daca soldurile sunt mai mari decit talia cu mai mult de 33 cm, folositi masura soldurilor pentru a alege marimea corecta a tiparului.

- Largimea hainelor este data de centimetri in plus (la material) peste masurile corpului – adaosul de comoditate. Unele tipare pot avea largimea foarte mica sau deloc - de ex. pentru un corset fara snur care trebuie sa se potriveasca perfect pe corp.

- Largimea de design este data de centimetri in plus peste masurile corpului adaugati de designer pentru ca piesa de imbracaminte sa arate asa cum a fost gandita de designer.

- Diferitele tipuri de silueta sunt descrise in instructiunile tiparului si sunt ilustrate mai jos:

TABEL DE ADAOSURI DE COMODITATE

TABELE DE MARIMI

FETE (I.65m/1.68m)/FETE MINIONE(PETITE - 1.57m/1.60m)

FEMEI (1.65m/1.68m)/FEMEI MINIONE(PETITE 1.57m/1.60m)

SANDRA BETZINA (1.65m) – doar pentru tiparele Vogue

CONNIE CRAWFORD – doar pentru tiparele Butterrick

BARBATI

BAIETI/FETE

FETE PLUS

BEBELUSI – pentru copii mici care inca nu merg

COPII MICI (intre 1-2 ani) – intre bebelus si copil, pantalonii sunt adaptati pentru pampers.

COPII - care merg si nu mai poarta pampers